De gemeente kan je met de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpen als je door een beperking uw niet normaal gebruik kunt maken van uw woning. Enkele voorbeelden van woonvoorzieningen zijn een traplift, onderrijdbaar aanrecht en een elektrische deuropener. Soms is een woonvoorziening van de Wmo geen passende oplossing, maar is verhuizen naar een aangepaste woning nodig.
Het is de bedoeling dat je eerst kijkt of je het zelf kunt oplossen voordat je een beroep doet op de gemeente. Als je een andere woning nodig heb, kan je je inschrijven op Woonnet Haaglanden en zelf zoeken naar een geschikte woning. Misschien kan je omgeving daarvoor inschakelen of kan je op een andere manier hulp een oplossing regelen.
Als het niet lukt om het zelf op te lossen, dan kan je dit bij de gemeente melden.
Er zijn 3 soorten woonvoorzieningen:
1. Bouwkundige woonvoorziening, bijvoorbeeld het aanleggen van een douchevloer zonder opstap of opstaande rand.
2. Losse woonvoorziening, bijvoorbeeld een verrijdbare tillift.
3. Tegemoetkoming in de verhuis- en herinrichtingskosten.
Een koopwoning of een huurwoning
Wanneer je in een koopwoning woont, dan kiest de gemeente in overleg met jou een leverancier of aannemer. Woon je in een huurwoning, dan kiest de woningbouwvereniging meestal de leverancier of aannemer. De gemeente heeft hierover afspraken met de sociale woningbouwverenigingen. Zij verlenen hieraan altijd hun medewerking. Met particuliere woningbouwverenigingen heeft de gemeente geen samenwerkingsverband. Je moet zelf toestemming vragen of er aanpassingen in/aan uw woning mogen worden gedaan.
Verhuizen op eigen initiatief
Wanneer je verhuist en je hebt een woonvoorziening nodig in jouw nieuwe woning, dan moet je contact opnemen met de gemeente voordat je de nieuwe woning accepteert. Het is niet de bedoeling dat u van een geschikte woning verhuist naar een woning die opnieuw aangepast moet worden.
Verhuizen op advies van de gemeente
Je krijgt het advies om te verhuizen als de kosten voor woningaanpassing hoger zijn dan een bepaald grensbedrag. Ook krijg je een verhuisadvies als je woning niet goed kan worden aangepast. Als het nodig is kan de gemeente, die jouw adviseert te gaan verhuizen, jou een financiële tegemoetkoming toekennen voor de verhuis- en herinrichtingskosten. Het maakt hierbij niet uit of je in Zoetermeer blijft wonen of gaat wonen in een andere gemeente.
Het advies om te gaan wonen in een aangepaste woning
Een gelijkvloerse woning (nul treden) of rollatorwoning: Als je het advies krijgt om te gaan wonen in een gelijkvloers- of rollatorwoning, dan kan je zelf op zoek naar zo’n woning via Woonnet Haaglanden. Is je woonsituatie levensbedreigend of levensontwrichtend? Dan kan je een voorrangsverklaring aanvragen bij de Toetsingscommissie Voorrangsverklaringen Zoetermeer (TVZ). Met de voorrangsverklaring heb je 3 maanden voorrang op andere woningzoekenden op Woonnet Haaglanden. Om een voorrangsverklaring voor een aangepaste woning te kunnen krijgen heb je van de Wmo een advies voor zo’n woning nodig. Zonder dit advies kan de TVZ je geen voorrangsverklaring geven voor een geschikte woning.
Rolstoelwoning
Als je het advies krijgt om te gaan wonen in een rolstoelwoning, dan kom je in aanmerking voor bemiddeling. De gemeente Zoetermeer werkt samen met de woningcorporaties Vestia, Vidomes en De Goede Woning bij de verdeling van deze woningen. Als een rolstoelwoning vrijkomt meldt de woningcorporatie dit bij de gemeente. De gemeente geeft aan wie geschikte kandidaten zijn voor de vrijgekomen rolstoelwoning. De woningcorporatie nodigt je uit voor een bezichtiging via Woonnet Haaglanden, waarop je ingeschreven moet staan. Voor een rolstoelwoning kan je geen voorrangsverklaring aanvragen (dit is ook niet nodig).
Verhuizing vanwege mantelzorg
Mantelzorgerverleners en mantelzorgontvangers moeten soms dichter bij elkaar gaan wonen zodat de mantelzorg op adequate wijze kan worden verleend. De mantelzorgontvanger of mantelzorgverlener kan hiertoe voorrang krijgen op andere woningzoekenden voor het verwerven van een woning. Hiervoor is een voorrangsverklaring nodig van de Toetsingscommissie Voorrangsverklaringen Zoeterneer (TVZ). Om een voorrangsverklaring te krijgen heb je een mantelzorgverklaring nodig. De mantelzorgverklaring vraag je aan op naam van de mantelzorgontvanger bij de unit Wmo van de gemeente Zoetermeer.
Voorziening in natura of PGB
Er zijn twee vormen woonvoorzieningen: in natura of als persoonsgebonden budget (PGB). Als je kiest voor een voorziening in natura regelt de gemeente alles. De gemeente geeft opdracht aan de leverancier of aan de aannemer om de woonvoorziening te leveren. Je kunt ook kiezen voor een PGB. Je ontvangt een budget waarmee je de voorziening kunt kopen. Dit regel je zelf. Achteraf moet je verantwoorden hoe je het budget heeft besteed. Als je geld overhoudt, moet je dat terugbetalen aan de gemeente.
Realisatie van de woonvoorziening
Een tegemoetkoming van de Wmo voor een woonvoorziening kan je niet aanvragen als u de woonvoorziening al (deels) heeft gerealiseerd. De Wmo consulent kan dan niet goed meer beoordelen of de woonvoorziening die je hebt aangebracht ook de best passende oplossing is. Een woningaanpassing wordt pas gerealiseerd nadat de gemeente hierover een positief besluit heeft genomen. Je mag voordat het besluit is genomen niet alvast beginnen met het realiseren van de woonvoorziening. De levertijd van een woonvoorziening hangt af van de complexiteit van de woonvoorziening.